Slaapoefentherapie

Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid is ook wel bekend onder de naam insomnia, wat letterlijk ‘geen slaap’ betekent. Het ontstaat als er sprake is van te weinig slaap of wanneer u het gevoel hebt tijdens de slaap niet voldoende uit te rusten.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Moeite om in slaap te vallen
  • Regelmatig wakker worden uit de slaap
  • Moeite om ’s nachts weer in slaap te vallen
  • Zeer vroeg wakker worden en daarna niet meer kunnen slapen
  • Overmatige slaperigheid en chronische moeheid overdag

Hoe ontstaan slaapproblemen?

Lichamelijke klachten kunnen slaapverstorend werken, zoals pijn, jeuk, hoesten, plasdrang en benauwdheid. Meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen en zorgen. Drukke dagelijkse bezigheden, aanhoudend zware belasting, onverwerkte emoties of zelfs een spannende film zijn factoren die stress kunnen veroorzaken. Door deze stress kunnen problemen ontstaan met slapen.

Gevolgen van slapeloosheid

Een slechte nachtrust maakt dat u zich overdag niet goed uitgerust voelt. Deze vermoeidheid heeft weer tot gevolg dat u sneller geïrriteerd raakt en beperkt wordt in uw functioneren. Algauw beïnvloedt de slapeloosheid uw hele leven. U voelt zich moedeloos, verdrietig en boos. Dit heeft weer tot gevolg dat u nog meer stress ervaart, waarmee de vicieuze cirkel compleet is.

Behandeling

Tijdens de behandeling met slaapoefentherapie leert u zelf de vicieuze cirkel te doorbreken. U krijgt meer inzicht in uw eigen slaappatroon, de oorzaken van uw slapeloosheid en leert uw slapeloosheid zelf de baas te zijn. U denkt na over vragen als: Hoe ziet mijn slaappatroon eruit? Hoeveel zou ik willen slapen? Wat zijn de oorzaken van mijn slapeloosheid? Welke gewoonten moet ik aanpassen? Hoe zorg ik ervoor dat ervaringen overdag mijn slaap niet beïnvloeden? De behandeling bestaat uit praktische uitleg over de slaap, slaapadviezen, ontspanningsoefeningen, het geven van inzicht in factoren die slapeloosheid veroorzaken en technieken om deze factoren te verminderen of beter te leren hanteren.

Wanneer de slaapproblemen een factor  zijn bij chronische pijn of de behandeling met adem- en ontspanningstherapie dan kunnen de behandelstrategieën gecombineerd worden.

Meer informatie op Slaapoefentherapie.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om de werking van de site te optimaliseren. Tijdelijke cookies worden bij beëindiging van de sessie verwijderd.
Ok